Diş Beyazlatma
DİŞ BEYAZLATMA
Diş beyazlatma (bleaching), 1950’li yıllardan bu yana ABD’de uygulanmasına rağmen, ülkemizde son on yıllarda sıklıkla uygulanan estetik hekimliği uygulamalardan biri haline gelmiştir. Dişlere, diş beyazlatıcı bir jel sürülerek dişin pigmentlerinin en uygun renge kadar açıldığı bir diş tedavisi yöntemidir. Hasta dişlerinin şeklinden ve pozisyonundan memnun olup, sadece renginden memnun değil ise, dişlerinde renklenme problemi varsa diş beyazlatma en uygun diş tedavisi yöntemidir. Ev tipi diş beyazlatma (home bleaching) ve ofis tipi diş beyazlatma (office bleaching) olmak üzere iki diş beyazlatma yöntemi vardır.
Gerek ev tipi diş beyazlatma yönteminin ve gerekse ofis tipi diş beyazlatma yönteminin esası, dişlerin mine ve dentin tabakasında oluşan koyulaşmaların ve renklenmelerin, oksijen esaslı bir kısım diş beyazlatıcı kimyasal ajanların jel kıvamına getirildikten sonra diş minesine uygulanması ve bu jeli aktive eden katalizörler yardımıyla diş renginin açılmasıdır.
Diş beyazlatma, yaklaşık altmış yıldır uygulandığı için güvenli bir yöntemdir. Bu yöntemde dişlerin fiziksel yapısında herhangi bir hasara sebebiyet verilmemektedir.
DİŞLER NEDEN KOYULAŞIR ?
Boyar madde içeren yiyecek ve içecekler, sigara ve diğer tütün ürünleri dişlerde renkleşmeye yol açar. Ayrıca, yaşın ilerlemesi ile oluşan sarı renklenme, tetrasiklin gibi antibiyotiklerden oluşan grimsi renklenme, florun fazla alımıyla oluşan (florozis) grimsi mat beyaz renklenme, kanal tedavisi sonrası oluşabilen kahverengimsi grimsi renklenmeler oluşabilir.
Dişlerdeki renklenmelerden kurtulmak, renklenmelerden kurtulmak basit temizlik işlemleriyle mümkün değildir. Diş beyazlatma uygulamasını gerektirir.
DİŞ BEYAZLATMA KİMLERE YAPILIR ?
Minede derin çatlaklar, diş eti çekilmesi, diş absesi, diş eti iltihabı varsa diş beyazlatama işlemi yapılması uygun değildir. Diş gıcırdatma, diş sıkma sonucu dentin bölgesi zarar görmüş kişilerde de diş beyazlatma işlemi tavsiye edilmez. Dişlerde çürük varsa, beyazlatma işleminde kullanılan kimyasal ajanlar, çürüklerden içeri girerek pulpayı zedelemek suretiyle aşırı ağrı ve hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle diş çürüğü öncelikle tedavi edilmeli, akabinde diş beyazlatma yapılmalıdır.
Hamile bayanlara diş beyazlatma tavsiye edilmez.
Diş beyazlatmada üst yaş sınırı yoktur. Ancak, küçüklerde diş beyazlatma yapılabilmesi için daimi dişlerin tamamlanmış olması gerekir. 12 yaşından büyük herkes, diş beyazlatma işlemi yaptırabilir.
DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ
Ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki tip diş beyazlatma yöntemi vardır. Her iki yöntemde hekim kontrolünde yapılır. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemleri birlikte de uygulanabilir.1) Ofis Tipi Beyazlatma-Office Bleaching
Bu yöntem, muayenehanede ve tamamen diş hekimi kontrolünde gerçekleştirilir. Diş beyazlatmada, kimyasal ajanların dişetlerine zarar vermemesi asıldır. Bu nedenle, diş ve dişeti sınırına izolasyonu sağlayan bir jel uygulanır. Bu işlemden sonra diş beyazlama jelleri dişlere sürülür.
Jelleri aktive etmek için katalizör veya özel bir ışık kaynağı kullanılır. Bir seans süresi, kullanılan kimyasal ajana, katalizör veya ışık kaynağına ve ayrıca beyazlatma işlemine dişin cevabına göre bir saate kadar uzayabilir. Bu şekilde, diş rengi istenilen açıklığa ulaşana kadar seanslara devam edilir ve adım adım beyazlaştırma işlemi uygulanır. İstenilen beyazlığa ulaşıldığında işleme son verilir.
Ofis tipi beyazlatmada daha hızlı ve etkili sonuç alınır. Diş hekimi, bleaching işlemini bizzat yürüttüğünden herhangi bir sorunda anında müdahale etme imkanı bulunmaktadır.
2)Ev Tipi Beyazlatma-Home Bleaching
Ev tipi beyazlatma da diş hekimi kontrolünde yapılan bir beyazlatma türüdür. Ev tipi beyazlatma yönteminde de hastadan bir ölçü alınır. Bu ölçüye uygun plak hazırlanır. Kullanılacak plağın, günlük yaşamı etkilememesi, Jelin dışarı taşmaması için ölçünün iyi alınması, plağın da düzgün hazırlanması, takıp çıkarılmasının kolay olması gerekir. Diş Beyazlatma jeli bu plak içine sürülerek dişe uygulanır. Ancak, kullanılan jelde etken maddenin konsantrasyonu ofis bleachinge nazaran daha düşüktür Hazırlanan plaklar, günde birkaç kez uygulanabileceği gibi gece boyunca ağızda kalacak şekilde de uygulanabilir.
Tedavi, hedeflenen beyazlık derecesi ve dişlerde oluşabilecek hassasiyete bağlı olarak ortalama 1-4 haftaya kadar uzayabilir. Beyazlatma işlemi süresince veya işlemi müteakip, hafif bir hassasiyet oluşabilir. Bu geçici bir durumdur. 3-4 gün içerisinde geçer. İşlem sonucunda estetik ve güvenli bir gülüş elde edilir. Diş beyazlatma ile kanal tedavisi görmüş koyu renkli dişlerde de uygulanıp başarılı sonuçlar alınabilir.Tags: diş beyazlatma