Diş Çekimi
DİŞ ÇEKİMİ
Diş Çekimi Nedir ?
Diş çekimi, dişi soket denilen yuvasından alma ve uzaklaştırma işleminin adıdır. Diş çekimi, basit bir işlem olup, lokal anestezi altında gerçekleştirilir.Dişler Neden Çekilir ?
Modern bilim ve teknoloji ile desteklenen günümüz modern diş hekimliğinde, koruyucu diş hekimliği, tedavi etme ve dişi ağızda tutma temel hedef olmakla birlikte;- Çürüğün dişin köküne ulaşması,
- Kanal tedavisi uygulamasına rağmen dişin kurtarılamayacak durumda olması,
- Diş eti hastalıkları nedeniyle dişin sallanması,
- Travmaya uğramış ve kırılmış dişlerin varlığı,
- Kendiliğinden düşmesi gerektiği halde düşmeyen süt dişlerinin varlığı,
- Dişlerin tam sürmemesi, gömülü veya yarı gömülü halde bulunması,
- Dişlerin kist veya tümör oluşumuna sebep olması,
- Enfeksiyonun, dişi veya çevresindeki kemiği kısmen yok etmesi,
- Bazı hallerde de; ağızda tüm dişler için yer kalmaması nedeniyle ortodontik tedavi planlamasının gereği olarak,
Dişler Nasıl Çekilir ?
Diş çekimi, çocukluğundan itibaren bir çok kişinin korkulu rüyası ise de; gerçekte, lokal anestezi altında yapılan çok basit bir işlemdir.
Diş hekimi, öncelikle, hastanın genel sağlık ve diş sağlığına ilişkin öyküsünü izler, muayene yapar. Dişin ve çevresindeki kemiğin şeklini, uzunluğunu, pozisyonunu ve yumuşak dokunun durumunu röntgen filmi vasıtasıyla tespit eder. Duruma ilişkin kesin tanı koyar.
Basit bir diş çekim işleminde, lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra, diş, elavatör adı verilen bir aletin yardımıyla gevşetilir, diş hekimi davyesi ile çekilir.
Somut vakaya göre, alttaki kemiği şekillendirmek gerekebilir.
Diş Çekimi Öncesi İçin Tavsiyeler
- Diş çekimine tok karnına gelmeniz uygun olur.
- Kalp hastalığı, diabet veya yüksek tansiyon gibi genel sağlığı ilgilendiren nedenlerle rutin kullandığınız ilaçlar varsa, mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz; aksi önerilmediği sürece diş çekimine rutin ilaçlarınızı kullanarak geliniz.
- Diabet hastalarından, o güne ait açlık kan şekerini ölçtürmeleri istenilebilir.
- Diş çekiminden önce dişlerinizi fırçalamanız ve antiseptik gargara ile ağzınızı çalkalamanız, çekim sonrası olması muhtemel iltihaplanmaları en aza indirecektir.
Diş Çekimi Sonrası İçin Tavsiyeler
- Çekimi müteakiben, çekim bölgesine konulan tamponu (steril gazlı bez) sıkı bir şekilde ısırmalısınız.
- Kan pıhtısı oluşumunu ve çekim sonrası yaranın iyileşmesini engelleyeceğinden, ağzınızı, sürekli çalkalamayınız ve sürekli tükürmeyiniz.
- Çekim yerini emmeyiniz, dilinizi veya kürdan gibi herhangi bir aleti sokup, çekim yerini kurcalamayınız. Açık olan kemik yapısı, birkaç gün içinde diş eti ile örtülüp kapanacaktır.
- Çekimi müteakip, alkol ve sigara kullanılmaması tavsiye edilir.
- Lokal anestezinin etkisi geçene kadar bir şeyler yememeli ve bir şeyler içmemelisiniz. Farkında olmadan uyuşuk bölgeleri ısırıp yaralayabilirsiniz.
- Diş çekiminden 24 saat sonra rutin ağız ve diş bakımına devam etmeniz uygun olur.
- Çekimi takiben iki gün, çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan kaçınılması, ılık ve yumuşak gıdalar ile beslenilmesi önerilir.
- Diş hekiminiz tarafından tavsiye edilen ilaçları ve/veya genel sağlınız için önceden reçete edilmiş ilaçları hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda kullanmanız uygun olur.
- Ağrınız olabilir. Özellikle lokal anestezinin etkisi geçerken ağrınız en yüksek düzeye ulaşabilir. Ağrı kesici kullanabilirsiniz. Ancak, ağrı kesici olarak aspirin benzeri ilaçları kullanmamalısınız. Aspirin dışındaki ağrı kesiciler için de hekiminize danışmanız uygun olur.
- İlk 24 saat içinde sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Ancak, çok kanamanız var ise ve/veya çekimden sonra şiddetli ağrılar meydana geliyor ve kötü ağız kokusu eşlik ediyorsa mutlaka diş doktorunuza başvurunuz.
Diş Çekimi Sonrası Protez Diş Tedavisine Başlanılması Tavsiye Edilir
Dişin çekilmesi nedeniyle, çekim yerinde boşluk oluşur. Oluşan boşluk, mümkün olan en kısa zamanda implant üstü protez diş veya diğer protez diş tedavi seçenekleri uygulanmak suretiyle giderilmelidir. Eğer çekim nedeniyle oluşan boşluk giderilmez ise;- Boşluğun yanındaki ve karşısındaki diş kayarak yer değiştirir.
- Dişlerin yer değiştirmesi, estetik ve fonksiyonel açıdan bir kısım sakıncalara neden olur.
- Dişleri aksları ve konumları bozulabilir.
- Dişin çekilmesi, çene kemiği kaybına neden olur.
- Dişin kapanış şekline etki eder, çene eklemi problemlerine kadar giden olumsuz sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Tags: diş çekimi