Diş Eti Hastalıkları
DİŞ ETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ
Diş hekimliğinin, dişeti hastalıkları ile ilgilenen dalının adı periodontolojidir. Dişeti hastalıkları, dişlerin ve dişetlerinin bakımının iyi yapılmaması nedeniyle, diş ve diş etleri üzerinde üreyen ve biriken bakteri plağına bağlı olarak gelişen, diş ve çevre dokuları etkileyen iltihabi hastalıkların genel adıdır.
Erişkinlerde, diş kayıplarının % 70 inin nedeni dişeti hastalıklarıdır.
SAĞLIKLI DİŞETLERİNİN GÖRÜNÜMÜ
Sağlıklı dişeti, açık pembe renkli, portakal kabuğu görünümlüdür. Sıkı kıvamlıdır, mattır. Diş eti, boyun bölgesinde dişi sıkıca sarar.DİŞETİ KANAMASI
Sağlıklı bir dişeti kanamaz. Dişetleriniz kanıyorsa, bu olağan bir durum değildir. Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş etiniz kanıyorsa, dişetinde enfeksiyon olabilir veya enfeksiyon tehlikesi ihtimali olabilir.
DİŞETİ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ
- Dişeti kanaması,
- Dişetlerinde kızarıklık ve şişlik,
- Dişetlerinde yanma,
- Diş eti çekilmesi ve diş eti çekilmesine sonucu açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet,
- Dişeti kenarlarında ve/veya dişler arasında diş taşları nedeniyle oluşan siyah alanlar,
- Dişeti çekilmesine bağlı olarak dişlerde aralanma, sallanma ve uzamalar,
- Dişler arasında gıda birikimi,
- Diş ve dişeti arasından iltihap gelmesi,
- Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki uyumun bozulması,
- Bölümlü diş protezi uyumundaki değişiklik ve bozulma,
- Ağız kokusu ve ağızda kötü tat,
- Dişlerde kaşıntı, karıncalanma ve rahatsızlık hissi,
- Dişleri kurcalama isteği,
DİŞETİ HASTALIKLARININ NEDENLERİ
- Kötü ağız hijyeni,
- Genetik faktörler,
- Sigara,
- Hormonal değişiklikler,
- İlaç kullanımı,
- Diabet,
- Kötü yapılmış dolgu, kuron ve köprüler,
- Kötü beslenme,
- Stres,
- Diş sıkmak ve gıcırdatmak,
DİŞETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ
GİNGİVİTİS
Gingivitis, diş eti iltihabıdır. Diş eti hastalıklarının ilk aşaması ve en erken dönemidir. Gingivitisin ilk belirtilerinden birisi, dişlerin fırçalarken kanamasıdır. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı, şiş ve hacim olarak büyümüş şekildedir. Diş eti çekilmesi başlar. Gingivitis ilerlediği zaman, çevre dokuları da etkiler. Son aşamada diş sallanmaya başlar ve diş kaybına kadar gidebilir.
Gingivitisin tedavisine erken aşamada başlanırsa, düzenli ağız bakımı ve diş hekiminiz tarafından yapılan diş taşı temizliği ile geri döndürülebilir. Her gingivitis, periodontise dönüşmez.
PERİODONTİTİS
Periodantitis, diş etlerini çevreleyen dokuların iltihabıdır. Erken dönem periodontitis, diş hekimi tarafında yapılan diş taşı temizliği veya kök yüzeyi düzleştirme işlemi ile tedavi edilebilir. Orta dönem periodontitis, diş hekimi tarafından yapılan küretaj-kök yüzeyi düzleştirme işlemi ile tedavi edilebilir. İleri dönem periodontitis, diş hekimi tarafından yapılan flep operasyonu ve gerekli görülürse kemik grefti ilavesi ile tedavi edilebilir.DİŞETİ HASTALIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN
Sağlıklı bir diş ve dişetine sahip olmanın ilk ve en önemli koşulu, ağız hiyjenine dikkat edilmesi, ağız bakımının günlük ve düzenli olarak yapılmasıdır. Dişlerin ve dilin, diş hekiminizin size gösterdiği şekilde usulüne uygun olarak fırçalanması gerekir. Ancak, diş fırçalama tek başına yeterli olmayabilir, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımı ile ağızda biriken bakteriyel diş plağının da temizlenmesi gerekir.
DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ VE DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ
Ayrıca, diş taşı olan yerlerde, dişeti iltihabı, kanamalar ve kötü koku oluşacağından; her altı ayda (en geç yılda bir kez) diş hekimine gidip, genel diş sağlığı kontrolünü yaptırmanız ve diş taşlarınızı temizletmeniz önerilir.Tags: diş eti hastalıkları