Gülüş Tasarımı Kavramlar ve Kriterler
GÜLÜŞ TASARIMI KAVRAMLAR VE KRİTERLER
Estetik diş hekimliği ve diş estetiği, gülüş tasarımından bağımsız olarak düşünülemez. Gülüş tasarımı da, kendi içinde bir kısım kavram ve kriterlerden oluşan bir konsepttir.GÜLÜŞ HATTI
Genç ve çekici bir gülüşe sahip olabilmek için üst ön dişlerin kesici uçlarını birleştiren çizgi ile alt dudağın gülüş sırasındaki hattı birbirini takip etmelidir. Bu iki çizgi arasındaki uyum ne kadar sağlanabilirse, birey o oranda güzel ve çekici bir gülüşe sahip olur.
DİŞETİ HATTI
Gülümsediğinizde görünen diş eti hattı, üst dudak çizgisine paralel olmalıdır.GÜLÜŞ GENİŞLİĞİ
Estetik bir gülüş için gülümseme hattı içinde arkadaki dişlerin belli oranlarda görünmesi sağlanmalıdır. Bu sağlanmaz ise, ağız içlerinde karanlık bölgeler oluşur ve hoş görüntü oluşturmaz.
EMBRAŞURLAR
Komşu dişlerin uçları arasındaki üçgenimsi boşluklardır. Ancak, yaşlanmayla birlikte dişlerin aşınması sonucu embraşurlar kaybolur. Genç ve çekici bir gülüş için Embraşurlar yeniden tasarlanmalı, ideal ve estetik bir gülüş için , embraşurların boyutları ön dişlerden arka dişlere doğru artmalıdır.
YATAY HİZALAMA
Göz bebeklerinin ortasından geçen farazi çizgi ile keser dişlerin uçlarından geçen farazi düz çizgi birbirine ve yere paralel olmalıdır. Aksi halde, ağızda eğri bir görünüm ortaya çıkar.
DİKEY HİZALAMA
Alın ortası, burun ucu ve çene ucundan geçen farazi dikey çizgi, alt ve üst birinci keser dişlerin tam ortasından geçmelidir. Bu farazi çizginin sağ ve sol tarafında kalan dişler, birbirlerinin simetrisi olmalıdır.
RENK VE GÖLGELER
Doğal dişlerin her bölgesi aynı ve tek düze renk olmaz, saf beyaz olmaz. Diş ne kadar beyaz olursa olsun, cervical zone dediğimiz dişetine yakın kısımlar daha sarımsı, orta bölge daha az sarımsı, insizal zone dediğimiz uç kısımlar ise daha şeffaf ve değişen oranlarda grimsidir.
Ayrıca, bireyin ten rengi ve gözünün akının rengi ile tasarımda önemlidir. Açık tenli bireylerde diş rengi daha sarı görünür. Ya da, bireyin gözünün rengi koyulaşmış ise, diş daha beyaz ve opak durur.
ALTIN ORANLAR
Altın oran, estetik, mimari, grafik ve tasarımda da kullanılan ve phi ( ᵩ=1.618…) sayısı ile ifade edilen bir orandır. Bu oranın Da Vinci’nin çalışmalarında da bulunduğu ifade edilir. Estetik bir gülümseme için gülüş tasarımında da bu oran dikkate alınır. Örneğin, keser dişler ile yan keser dişlerin oranı, ön keser dişlerin yüksekliğinin genişliğine oranı phi (fi) sayısı ile uyumlu olmalıdır.
Tags: gülüş tasarımı