İmplant Hangi Durumda Uygulanır

İMPLANT, HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR

Tek Diş Kaybında İmplant

Tek diş kaybında, klasik tedavi yöntemi, köprü yapılmasıdır. Bu yöntemde esas, komşu dişlerin küçültülüp, küçültülmüş dişlerden destek alarak o bölgeye köprü yapmaktadır. Ancak, bu yöntemde, sağlam diş dokularına zarar verilmiş olmaktadır. Oysa, tek diş eksikliğinin olduğu bölgeye diş implantı yerleştirildikten sonra implant üzerine kuron yapıldığında çevre dişlerin dokusu maksimum derecede korunmuş olmakta, komşu dişlerin kesilmesine gerek bulunmamaktadır.

Tek Diş Kaybında İmplant

Tek Diş Kaybında İmplant

Birden Fazla Diş Eksikliğinde İmplant

Birden fazla diş eksikliğinde, eksik dişin sayısına ve yerine göre ya köprüyle ya da hareketli bölümlü protezlerle eksik bölgeler doldurulmaktadır. Bu eksik diş bölgesine uygun sayıda implant yerleştirerek üzerine yapılacak sabit bir köprüyle, ağızdaki diğer doğal dişler korunacak veya kişi hareketli protez kullanmak zorunda kalmayacaktır.

İmplant Üzerine Köprü Protez Uygulaması

Birden Fazla Diş Eksikliğinde İmplant

Tam Dişsizlik Durumunda İmplant

Tam dişsizlik durumunda, geleneksel yöntem tam protez uygulamasıdır. Fakat tam protez kullanmak hastalar için çok sıkıntılı bir durumdur. Protez bir kalınlık oluşturduğu için başlangıçta ağızda fazlalık hissi, konuşmada bozukluk olmaktadır.

Hastalar yemeğin tadını alamadıklarından ve yeterince çiğneyemediklerinden şikayetçidirler ki tam protezle çiğneme kuvveti doğal dişlerle kıyaslandığında yüzde 80-85 oranında azalmaktadır. Özellikle alt çenede, protezin oturduğu alanın çok küçük olması ve dil gibi çok hareketli bir organla komşu olmasından dolayı tam protez kullanmak, alışılması çok zor ve güç bir durumdur.

Protezin hareketine bağlı olarak yumuşak dokuda vuruk dediğimiz yaralar oluşabilmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen 6-8 implant üzerine yapılan köprülerle hastalar, total protezin tüm bu zorluklarından kurtularak yeniden tamamen sabit bir proteze kavuşabilmekteler. Bu durum hastalar için ikinci bahar olarak söylenebilir. Protez plağı olmayacağı için fazlalık hissi, tad almama sorunu ve konuşma problemi ortadan kalkmaktadır.

İmplant Üzerine Sabit Protez Uygulaması

İmplant Üstü Sabit Protezler

Diş implantı çene kemiğine sıkı bir şekilde bağlandığı için hastalar yapılan protezi kendi dişleri gibi algıladıklarından çiğnemedeki problem de çözülmektedir. Çene kemiği, bazen aşırı kemik erimesine bağlı olarak çok sayıda implant yerleştirmeye uygun olmayabilir. Bu durumda minimum iki implant yerleştirerek implant destekli hareketli protezler uygulanabilmektedir. Protez, çıt çıt tabir edilen hassas tutucularla kemiğe tutturulur. Bu şekilde hastalar, geleneksel total protezlerde görülen çıkma, oynama, vuruk gibi problemleri yaşamazlar.

Tags: