İmplant Nasıl Yapılır

İMPLANT NASIL YAPILIR ?

İmplant tedavisinde en çok merak edilen hususlardan birisi de, implant nasıl yapılır sorusunun cevabıdır. Bu bölümde, implant nasıl yapılır sorusunun kısa cevabını bulacaksınız.

Muayene:

İmplant tedavisi birbirini takip eden farklı aşamalardan oluşur. İmplantın en önemli aşaması, planlanması aşamasıdır. Planlama yapılabilmesi için ilk olarak hasta muayene edilir. Öncelikle, hastanın genel sağlığının implant tedavisine uygun olması gerekir. Hastanın genel sağlık durumu implant tedavisine uygunsa, ağız içi muayenesine geçilir.

Yapılan ilk muayeneden sonra hastanın ağız içi durumunun da implant tedavisine elverişli olup olmadığı incelenir. İmplant tedavisine karar verilirken, panoramik röntgen filmlerinden yararlanır. Bununla birlikte, son yıllarda üç boyutlu görüntü veren tomogrofiler, özellikle implant tedavilerinde rutin kullanıma girmiştir. Panoramik röntgen filmi iki boyutlu görüntü verirken, tomografi üç boyutlu görüntü verir. Tomografiler ile kemiğin boyu ve yüksekliği net olarak ölçülebildiğinden, implant planlama ve uygulamasında hata olasılığı minumuma iner.

İmplant Planlamasında Çene Tomografisi

İmplant Planlamasında Tomografilerden Yararlanılır

İmplantın Planlanması

İmplantın en önemli aşaması planlama aşaması olduğundan, yanlış planlanmış ve uygulanmış implant tedavisi, ileride telafisi imkansız sonuçlara yol açabilir.

Muayene sonucu elde edilen bulgular, tomografiden elde edilen verilerle birleştirilerek, çene kemiğinin implant yerleştirilmesine uygun olup olmadığına karar verilir. Çene kemiği implant yerleştirilmesine uygunsa, somut vakaya en uygun implant planlaması yapılır. İmplantın çenenin hangi bölgesine yerleştirileceğine ve yerleştirilecek implantın, tipi, çapı ve boyutuna karar verilir. Ortaya çıkan verilere göre, kullanılacak implant markası, tespit edilen markanın hangi çeşidinin kullanılacağı netleştirilir.

Planlamada, hastanın estetik beklentisi de dikkate alınır. Özellikle, ön grup dişlerde estetik planlama ve uygulama çok önemlidir.

İmplant Planlaması, dijital diş hekimliği

İmplant Planlaması

İmplantın Çene Kemeğine Yerleştirilmesi Operasyonu

İmplant operasyonu lokal anestesi altında yapılır. Yaygın olarak bilinenin aksine, implant çene kemiğine çakılmaz. Diş hekimi,  basit bir cerrahi operasyon ile diş implantını çene kemiğine yerleştirir. Bununla birlikte, implant yerleştirilmesinin basitliği, işlemin önemini ortadan kaldırmaz. İmplantın çene kemiğine yerleştirme işlemine implantasyon da denilir.

Operasyon aşamasında, öncelikle, amaca uygun frezler yardımı ile implantın çene kemiğinde yerletirileceği yuva açılır. Diş implantı, çene kemiği içinde açılan yuvaya yerleştirilir.

Operasyon süresi, uygulanacak implant sayısına, somut vakaya, kemik artırımı işlemleri ve sinüs lifting gibi işlemler yapılıp yapılmadığına göre 10-90 dakika arasında değişebilir.

Operasyon sırasında, hasta hiçbir ağrı duymaz. Ancak, bir miktar baskı hissedebilir.

Operasyonu müteakip, İmplant uygulanan bölgenin şişmemesi için, bölgeye ilk 24 saat boyunca soğuk kompress uygulaması tavsiye edilir.

İmplantın Yerleştirilmesi

İmplantın Çene Kemiğine Yerleştirilmesi

İyileşme Aşaması

Çene kemiğine yerleştirilen implantın, kemiğe kaynaşması için belirli bir süre geçmesi gerekir. İmplantın çene kemiği ile kaynaşması işlemine osseoentegrasyon denilir.

Çene kemiğine yerleştirilen implant, üst çenede 2-3 ay, alt çenede ise 1.5-2 ay içinde çene kemiğine kaynaşma işlemini tamamlar. Ancak; bu süreler, somut vakaya ve kullanılan implantın türüne göre değişebilir.

Bu süre içinde, estetik ve fonksiyon gereksinimleri dikkate alınarak hastaya, diş eti destek alınmaksızın geçici protez diş uygulaması yapılabilir.

İyileşme aşamasında diş hekimi tarafından gerekli görülürse, hasta belirli zaman dilimlerinde muayene edilip, röntgen filmi yardımıyla iyileşme aşaması izlenir.

Protez Diş Yapımı Aşaması

İmplant tedavisinde asıl amaç, yapay diş kökü olan implant üzerine protez diş yapmaktır. Bu nedenle, implant bir amaç değil, araçtır. İmplatın işlevi, diş kökünü taklit etmesi ve üzerine protez diş yapımına olanak sağlamasıdır.

İmplant çene kemiğine kaynaştıktan ve yumuşak dokunun iyileşmesi tamamlandıktan sonra, diş implantının üzerine protez dişin yapımı ve yerleştirilmesi aşamasına geçilir.

İyileşme bitiminde, öncelikle, iyileşme başlıkları takılır, bir hafta sonra da implantın üst parçası olan abutmentler yerleştirilir. Protez dişler, bu abutmentler üzerine yerleştirilecektir.

Protez aşamasının ilk işlemi olarak, başlangıçta planlanan tedavi doğrultusunda, protez diş yapımına yönelik gerekli ölçüler alınır. Alınan  ölçüye uygun olarak yapılan protez dişler, implant üzerine uyumlanır.

İmplantın üzerine yapılacak protez diş, bazen tek kuron, bazen köprü, bazen de tam protez olabilir.

Tags: ,