Kanal Tedavisi
KANAL TEDAVİSİ-ENDODONTİ
Kanal tedavisi, diş pulpasında bulunan hastalıkları tedavi etmek amacıyla yapılan tedavi işlemlerinin genel adıdır. Kanal tedavisinin diğer bir adı da endodontidir. Diş pulpası, dişin iç kısmında bulunan damar ve sinir topluluğuna verilen addır. Dişi besleyen bağlayıcı doku, kan damarları, sinirler ve lenflerden oluşur. Endodonti (kanal tedavisi), diş pulpasına kadar ilerlemiş diş hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenir. Kanal tedavisi ile pulpa yerinden alınır ve özel materyaller ile doldurulur. Eğer kanal tedavisi yapılmazsa diş çekime kadar gidebilir.
KANAL TEDAVİSİNE NEDEN GEREK DUYULUR.
Pulpada bir enfeksiyon gelişmişse ya da kalıcı bir hasar oluşmuşsa kanal tedavisi yapmak gerekir. Tedavi edilmemiş çürükler, diş minesi ve dentini aştıktan sonra, pulpaya kadar ulaşıp pulpa enfeksiyonuna neden olabilir.
Bazı hallerde de, dış etkenlere veya zamana bağlı olarak meydana gelmiş kırılma, çatlama ve travma gibi etkenler ya da diş tedavisi aşamasında yapılması muhtemel derin restoratif işlemler pulpaya zarar vermiş olabilir.
Enfeksiyon, iltihaplanmaya neden olur ve kanın dişe ulaşmasını engeller. Enfeksiyon; dişin iç kısmına ulaşmış ise, iç kısma kan gitmediği için antibiyotik kullanımı da fayda sağlamaz.
Dişler; ısırdığınızda, dokunduğunuzda ya da dişinizi dilinizle ittiğinizde belirgin şekilde ağrıyorsa, sıcak ve soğuk hassasiyeti ile başlayıp uzun süre devam eden ağrı var ise, gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ağrı var ise, kendi kendine başlayıp dinmeyen ağrı var ise, problemli diş civarında şişlik var ise, renk değişikliği olan kırık bir dişiniz var ise kanal tedavisinin zorunlu hale geldiği düşünülebilir.
Daha önceki yıllarda, dişin iç yapısındaki sorunlarla karşılaşıldığında tek çözüm dişin çekimi olarak görülmekte idi. Ancak, bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte ve yeni çıkan aletlerin de yardımıyla kanal tedavisi (endodonti) rutin tedavi haline gelmiştir.
KANAL TEDAVİ EDİLMEZ İSE NE OLUR
Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmaz ve kanal tedavi edilmez ise, enfeksiyon bütün dişe yayılır. Diş ve diş çevresindeki dokular da enfeksiyona maruz kalır. Apseye neden olabilir. Bu durumda, diş tamamen kaybedilir ve hatta enfeksiyonun vücudun diğer yerlerine sirayet etmesi halinde hastanın genel sağlığı da tehlike altına girebilir.
KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR
- Endodonti tedavisine başlamadan önce, lokal anestezinin etkisini tam gösterdiğinden emin olunduktan sonra pulpa odasına ulaşmak için dişte kavite açılır.
- Hastalıklı, enfekte olmuş pulpa tamamen yerinden çıkarılır.
- Ana kanallar ve yan kanallar, uygun sıvılar ile temizlenir.
- Diş kökündeki kanallar genişletilir ve sızdırmazlık sağlayacak şekilde özel maddeler ile doldurulur.
- Diş kalıcı dolgu ve/veya kuron (kaplama) uygulamasına hazır hale getirilene kadar açık kısmı geçici dolgu maddesi ile doldurulur.
KANAL TEDAVİSİ ESNASINDA AĞRI OLUR MU
Endodonti tedavisine başlamadan önce lokal anestezi uygulandığı için, diş ve diş çevreleyen kısım tamamen uyuşmuş durumdadır. Bu nedenle, tedavi sırasında ağrı hissedilmez.TEDAVİ SONRASINDA AĞRI OLUR MU
Tedavi sonrası ağrı olması mümkündür. Ancak, ağrı olması ve şiddeti, bireyin ağrı eşiğine ve enfeksiyonun durumuna göre değişir. Tedavi edilen kısımla bir süre çiğneme yapılmamalıdır. Buna rağmen ağrı olması halinde, diş hekiminizin önereceği ağrı kesici ilaçların kullanılması uygun olacaktır.
KANAL TEDAVİSİNİN ÖMRÜ NE KADARDIR
Kanal tedavisinin başarılı bir şekilde yapılması kaydıyla, dişin kuronla kaplandığı ya da diş renginde bir dolgu ile doldurulduğu hallerde, kanal tedavisi yapılmış diş ömür boyu kullanılabilir.KANAL TEDAVİ FİYATLARI NEDEN DEĞİŞKENDİR
Kanal tedavisi fiyatları, Diş Hekimliği Asgari Ücret Tarifesi’ndeki kriteler baz alınarak belirlenmekle birlikte, işin niteliği itibariyle her diş hekimi farklı fiyat belirleyebilir. Diş Hekimliği Asgari Ücret Tarifesi uyarınca kanal tedavisinin fiyatını etkileyen faktörler, dişin tek kanallı, iki kanallı, üç veya daha fazla kanallı olmasıdır. Tüm bu hususlar kanal tedavi fiyatını etkiler. Kanal tedavi fiyatını etkileyen diğer etken ise, dişin lezyonlu olup olmamasıdır. Ayrıca, kanal tedavisini müteakip yapılacak dolgunun çeşidine göre tedavi fiyatı değişebilir. Tüm bu değişkenlerin, nihai tedavi fiyatını etkileyeceği dikkate alınmalıdır. Diş hekiminiz, tedavi fiyatları konusunda size ayrıntılı bilgi verecektir.
Tags: kanal tedavisi