Protez ve Estetik
PORSELEN PROTEZ DİŞ TEDAVİLERİNDE ESTETİK
Protez dişlerde kusursuz estetik için, metal desteksiz porselen, olmazsa olmaz bir unsurdur demek yanlış olmaz. Bununla birlikte, porselen materyal kullanılması da tek başına yeterli değildir. Porselen protez diş yapım sürecinin her aşamasının bilim, sanat ve estetik süzgecinden geçmesi gerekir.
Nitekim, kötü yapılmış protezlerin en belirgin özelliklerinden bazıları diş etlerindeki bazen ince bir çizgi ve bazen kalın bir siyahlık veya morarma görülebilmesidir. Bu durum metal destekli porselen kullanımından ve yapılan restorasyonun diş, diş eti ve çevre dokularla uyumlu olmamasından kaynakladır.
Böyle bir uygulama estetik olarak kötü bir görüntünün yanında, gıda ve bakteri birikimine sebep olur. Bu birikimler de, diş eti kanamalarına ve diğer hastalıklara yol açar. Başarısız bir zirkonyum uygulamasında da aynı sonuçlar görülebilir.
Porselen, doğal dişi en iyi taklit edebilen bir materyaldir. Ancak, çiğneme kuvvetine karşı dayanaksız olduğu için bir metal desteği ihtiyaç duyar. Bu metal destek, genellikle krom-nikel alaşımlardır. Protezin altındaki bu metal destekler, hiçbir şekilde görünmemekle birlikte, ışığı doğal diş gibi kırmazlar. Bu nedenle, porselen diş te, mat ve koyu bir görüntü oluşur ve protez diş yapay durur. Dişte derinlik ve canlılık yoktur.
Bu nedenle, protez dişlerde kusursuz estetik görüntüyü yakalamak için son yıllarda metal desteksiz porselenler kullanılmaktadır. IPS, Zirkonyum ve full porselen kuronlar başlıca metal desteksiz protez diş tedavisi yöntemlerdir. Diş hekimi, restorasyon yapılacak bölgenin ağız içindeki yerini ve hastanın estetik beklentisini de dikkate alarak, bu materyallerden biri veya bir kaçını protez diş tevadisinde kullanabilir. Bununla birlikte, günümüzde en çok uygulaması olan zirkonyum dişlerdir.
Bu konudaki ayrıntılı açıklamalarımızı zirkonyum bölümünde görebilirsiniz.
Tags: protez diş ve estetik