Zirkonyum Diş
ZİRKONYUM DİŞ
ZİRKONYUM DİŞ NEDİR
Zirkonyum diş denildiğinde, zirkonyumun metal destek yerine alternatif bir alt yapı malzemesi olarak kullanıldığı porselen protez dişleri anlamak gerekir. Zirkonyum dişler, zirkonyum oksit kuron, zirkon, zirkonya, zirkon diş, zirkonyum kaplama gibi ifadeler, zirkonyum destekli porselen kuron ve köprüler için kullanılan diğer ifadelerdir.NEDEN ZİRKONYUM
Son on yılda, diş hekimliği klinik uygulamalarında zirkonyum materyalinin sıklıkla kullanılmasının ve zirkonyuma olan talebin artmasının bir çok nedeni vardır. Zirkonyum materyalinin estetik, dayanıklı ve biouyumlu olması bu nedenlerin başlıcalarıdır.
Porselen, doğal dişi en iyi taklit eden malzemedir. Ancak, çiğneme kuvvetine karşı yeterince dayanıklı değildir. Kırılabilir. Bu nedenle, direnci artırmak için protez porselen dişin alt yapısı olarak yıllarca metal destek kullanılmıştır. Ancak, metal destek ışığı doğal diş gibi kırmaz. Bu nedenle, porselen diş mat ve koyu görünür.
Zirkonyum, metal destek yerine kullanılır. Zirkonyum, doku dostu bir malzemedir ve sağlamdır. Ayrıca, ışığı daha doğal kırar. Kokuya neden olmaz. Zirkonyum alerji yapmaz.CAD CAM teknolojisinin gelişmesi ve diş hekimliğinde estetik beklentisinin yükselmesi, porselen dişlerin altında metal destek yerine zirkonyum destek kullanılmasına olan talebi artırmıştır.
Zirkonyum, metal desteksiz porselen diş ile özdeşleşmiş ise de, estetik beklentisinin yüksek olduğu hallerde metal alt yapı içermeyen full porselen, porselen lamina, IPS (empress porselen), gibi metal desteksiz porselen protez dişler ile translusent zirkonyum (full zirkonyum) dişler de vardır.
ZİRKONYUM KAPLAMA KULLANILMASININ AVANTAJLARI
- Zirkonyum destekli porselenler, estetik yapısı nedeniyle doğal dişler gibi görüntü verir.
- Zirkonyumun ışığı geçirme özelliği vardır. Metal destekli porselen gibi koyu renk yansıması yapmaz.
- Metal destekli porselen kuronlarda özellikle gün ışığında ve fotoğraf flaşında oluşan opak görüntü zirkonyum kaplamalarda oluşmaz.
- Metal destek bazı bünyelerde alerjik reaksiyon yapabilir. Zirkonyum doku dostu bir malzemedir. Alerji yapmaz. Biyolojik uyumluluğu çok yüksektir.
- Metal destekli porselenlerde, ince alanlarda zamanla dişeti kenarında porselenin altında metalin renginden dolayı bazen gri, bazen mor renkte bir hat oluşur. Zirkonyum kaplamalarda böyle bir problem yaşanmaz.
- Diş eti hastalıklarında ve dişeti çekilmelerinde sıklıkla görülen diş eti morlukları zirkonyum porselen uygulamalarında görülmez.
- Zirkonyumun ısısal iletme katsayısı düşüktür. Yalıtkandır, ısıyı iletmez. Bu nedenle, sıcak soğuk hassasiyetini önler.
- Zirkonyumun direnci (dayanaklılığı) çok yüksektir (900 Mpa-1200 Mpa). Çiğneme kuvvetine karşı yüksek direnç gösterir. Kırılgan değildir.
- Çiğneme kuvvetine yüksek direnç göstermesi nedeniyle arka bölge dişlerde de rahatlıkla kullanılır. Böylelikle, arka bölge dişlerde de tam estetik bir görüntü sağlar.
- Zirkon diş, metal destekli porselen dişlere göre oldukça hafiftir.
- Zirkonyum, ağız sıvıları ile etkileşime girmez. Bu nedenle; zirkon, korozyon yaratmaz, ağızda metalik bir tat yaratmaz.
- Zirkon, metal destek gibi korozyona uğramadığı için ağız kokusu yapmaz.
- Zirkon, CAD CAM sistemi ile optik okuyucular marifetiyle işlenir. Bu nedenle, hata payı minumumdur. Ağızdaki dişlere çok iyi adapte olur.
- Zirkonyum alt yapı üzerine yerleştirilen porselene, yiyecek artıkları ve mikro organizmaların tutunma oranı düşüktür. Böylece daha iyi ağız hijyeni sağlanmış olur.
CEREC CAD CAM SİSTEMİ İLE ZİRKONYUM KAPLAMA TEDAVİSİ
CAD CAM (Computer Aided Design, Computer Aided Manufacturing-bilgisayar destekli dizayn, bilgisayar destekli üretim) teknolojisinin gelişmesi, diş hekimliğinde zirkonyumun kullanımını yaygınlaştırmıştır.
Diş hekiminin aldığı ölçü, özel program yüklenmiş bilgisayarlardaki lazerli tarayıcılar tarafından okunmakta ve kişinin diş yapısı üç boyutlu olarak elde edildikten sonra, bilgisayardan komut alan frezlerle, zirkonyum bloğu aşındırılmak suretiyle ölçüye uygun formda zirkonyum destek, daha sonra bu zirkonyum formun üzerine dişin doğal rengine uyması için porselen kaplama diş üretilmektedir.
Zirkonyum, CAD CAM teknolojisi ile işlendiğinden, altındaki dişe veya implanta oturma hassasiyeti çok iyidir. Zira, metal destekli porselenlerde, en iyi laboratuar şartlarında ve en iyi döküm yöntemleri ile dahi uyulmama hassasiyeti 110-150 mikron civarında iken, CAD CAM destekli zirkonyum kaplama uygulamalarında ise bu aralık 15-30 mikron aralığındadır. CNC tezgahların gelişmesi ile birlikte bu aralık değeri daha da düşmektedir.
Estetik diş hekimliği için, zirkonyum oksitin yanında somut vakanın özelliğine göre alüminyum oksit, magnezyum oksit veya doğal dişi birebir taklit edebilen cam seramik gibi bileşikler de kullanılabilmektedir.
ZİRKONYUM DİŞ FİYATLARI NEDEN YÜKSEKTİR
Zirkonyum veya zirkon porselen fiyatlarının, alternatif diş tedavi ücretlerine nazaran neden daha yüksek olduğu sıklıkla sorulmaktadır. Her şeyden önce belirtmek gerekir ki, estetik diş tedavisi fiyatları, diğer diş tedavisi fiyatlarına nispeten yüksektir. Zirkonyum, sağlıklı bir malzeme olmasının yayında, daha ziyade estetik amaçlı kullanılmaktadır. Zirkonyum diş fiyatlarının, yüksek olmasının üç nedeni vardır.
Kaliteli ve saf bir zirkonyumun fiyatı yüksektir.
Yeteri kadar saflaştırılmamış ve insan sağlığına zararlı unsurlar içeren zirkonyum bileşiklerinin diş hekimliğinde kullanılması sakıncalıdır. Kaliteli ve saf zirkonyumun fiyatı ise yüksektir.
Zirkonyumu İşleyen CAD CAM Fiyatı Yüksek Bir Teknolojidir.
Zirkonyumun, fiyatı yüksek olan üç boyutlu torna tezgahı olan CAD CAM’lerde işlenmesi, ileri teknoloji ürünü fırınlarda sinterlenmesi, zirkonyum diş tedavi ücretlerine yansıyan diğer bir unsurdur.